Tafeltennis.nu

Op zaterdag 9 december 2023 werd bij tafeltennisvereniging Rijnsoever het traditionele Schafeltennistoernooi gespeeld. Schafeltennis is een combinatie van schaken en tafeltennis. Het toernooi wordt sinds 2008 jaarlijks gespeeld bij tafeltennisvereniging Rijnsoever op Sportpark de Krom en is inmiddels een traditie in Katwijk. Bram van den Berg is de winnaar van de editie van dit jaar en gaat een jaar lang met de 63 cm hoge wisselbeker naar huis.

Bij schafeltennis spelen de deelnemers 2 schaakpartijen en 4 tafeltennisgames tegen elkaar. Bij beide sporten zijn 4 punten te verdienen. Alle uitslagen tussen 8-0 en 0-8 komen voor. Het toernooi beslaat 7 rondes volgens het zogenoemde Zwitserse Systeem. Dat betekent dat iedereen in 1 grote groep begint en de computer steeds de indeling voor de volgende ronde bepaalt. Het was afgelopen zaterdag weer volle bak bij tafeltennisvereniging Rijnsoever. Het toernooi was vol bezet.

Vanaf de eerste ronde pakte Koen Molewijk de kop. Hij werd achtervolgd door oud winnaar Bram van den Berg. In de derde ronde kwamen de kemphanen elkaar tegen. Het werd 4-4 na hevige strijd. Molewijk won met tafeltennis en Van den Berg met schaken. De beslissing moest vallen in de vier laatste rondes na de gezellige lunch.

In de 4e ronde moest Simon Gribling het opnemen tegen Koen Molewijk. Ook Gribling is een oud winnaar van het toernooi, al is dat weer even geleden. Gribling ging er keihard met 8-0 af en viel terug in het klassement. Door deze 8 punten sloeg Molewijk een gat in het klassement en ging soeverein aan kop. Het leek er op dat hij op de overwinning afstevende.

In ronde 5 werd de spanning weer enigszins teruggebracht. Koploper Molewijk verloor met schaken van een hele sterke schaker, Sergii Ududenko. Ududenko verloor kansloos met tafeltennis waardoor het 4-4 werd. Dat gaf de rest van het veld weer even de kans om dichter bij de koploper te komen.

In de 6e en 7e ronde wipte oud winnaar Van den Berg toch over Molewijk heen en pakte de titel. Molewijk werd tweede. De winnaar van vorig jaar, Norbert Harmanus, eindigde verdiend op de derde plaats.